Wednesday, November 4, 2009

Kapal Perubahan

Assalamualaikum warahmatullah dan salam perjuangan. alhamdulillah, ku merafakkan syukur di atas segala percaturan tuhan Rabbul jalil atas perjalanan hidup ini yang sememangnya di atur yg mana kita sebagai hamba hanya merancang bait demi bait. ALLAH juga yang menentukan. sudah sekian lama diri ini tidak mencoret sesuatu buat teman2 pejuang muda diluar sana. sekembali dari Britonniah tempoh hari, waktu agak mencemburui diri ini dengan berbagai hambatan duniawi.

Terasa besar dan agung kuasa Ilahi yang Maha Bijaksana mengatur perjalanan hidup hambanya bilamana terasa tiada rehat buat diri ini.. habis belajar terus bekerja.. sempat juga menjengah shbt2 seperjuangan serta terlibat sekelumit dlm PRK baru2 ini yang sudah agak lama ku tinggalkan. terasa puas hati ini dapat kembali ke medan yg di tunggu selama ini. namun, rasa puas dan enak berjuang tu tidak lama. urusan kerja memaksa ku ke tgh lautan luas dalam menunaikan amanah kerja yg memaksa aku ke sini sebulan- dua. adakah ini bentuk kerjaya yang patut ku pilih? adakah ini yg terbaik buat ku? itulah munajat hamba yg hina ini padamu Rabbi.

Terasa amat terhad ruang batas di atas kapal ini yang banyak mengajar ku erti hidup. kerjaya sebagai Field Engineer yang membutakan ku putus dengan hobi lama ku sebagai aktivis gerakan ISLAM.. Moga ALLAH memandu ku dalam hidup ini. terasa rindu benar akan usrah, halaqah, kuliah, ceramah dan tamrin. Moga dapat ku kembali pada semua itu ya Rabbi.

No comments: